Είδη πολύτιμης πέτρας

Είδη πολύτιμης πέτρας

Posted by admin 30/04/2018 1 Comment(s)

Είδη πολύτιμης πέτρας

Πόσους πολύτιμους λίθους γνωρίζουμε εκτός από το διαμάντι , το ρουμπίνι και το σμαράγδι; Κανένα , ένα ή πολλά παραπάνω;
Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Πολύτιμοι λίθοι ή πολύτιμες πέτρες χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα ορυκτά ή πετρώματα ή και διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη κοσμηματοποιία.
Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πολλοί ακόμα λίθοι που συντροφεύουν τα κοσμήματα στην αγορά.

 

ΑΖΟΥΡΙΤΗΣ

 

 

 

Ο αζουρίτης είναι ένα ορυκτό του χαλκού με ωραίο και χαρακτηριστικό  μπλε χρώμα. Βρίσκεται κατά κανόνα μαζί με άλλα χαλκούχα ορυκτά. Ο αζουρίτης έχει λάμψη υαλώδη και χρώμα μπλε ως λουλακί, από το οποίο και διακρίνεται εύκολα, καθώς είναι πολύ λίγα τα ορυκτά με αυτό το χρώμα. Οι κρύσταλλοί του δεν είναι πάντα ομοιόμορφοι, αντιθέτως διαφέρουν από ορυκτό σε ορυκτό.

 

 

 

 

 

ΑΚΟΥΑΜΑΡΙΝΑ 

 

 

Το όνομα της σημαίνει «θαλασσινό νερό» και αποδίδεται στο χρώμα που έχει. Θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς πολύτιμους λίθους. Η ακουαμαρίνα έχει αποχρώσεις από γαλάζιο μέχρι γαλαζοπράσινο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελείτο γεγονός πως στις λαϊκές παραδόσεις, η ακουαμαρίνα θεωρείται ότι προσδίδει σε αυτόν που την φοράει διορατικότητα, θάρρος και ευτυχία ενώ στον Μεσαίωνα θεωρείτο ότι μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις μιας δηλητηρίασης. Θεωρείται επίσης η τυχερή πέτρα των ναυτικών!

 

 

 

 

 

ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

 

 

 

 

Ο αμέθυστος είναι ιώδης (χρώματος βιολετί ή μοβ) παραλλαγή του ορυκτού χαλαζία. Το όνομά του προέρχεται από το στερητικό «α» και το ρήμα  (μεθώ), καθώς στην αρχαιότητα πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προστάτευε τον κάτοχό του από το μεθύσι. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έφεραν κοσμήματα με αμέθυστο και 
έπιναν από σκεύη διακοσμημένα με αμέθυστο, πιστεύοντας ότι δεν θα μεθούσαν. Ο αμέθυστος ανευρίσκεται σε όλες τις αποχρώσεις από ανοικτό, ελαφρώς ρόδινο, βιολετί μέχρι σκούρο μοβ στο χρώμα των μαύρων σταφυλιών. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν δευτερεύουσες χροιές ερυθρού ή/και κυανού.

 

 

 

 

 

 

ΖΑΦΕΙΡΙ

 

 

 

 

Ακόμη ένας πολύτιμος λίθος , πιο γνωστός από τους προηγούμενους. Είναι το δεύτερο σκληρότερο ορυκτό μετά το διαμάντι. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την γωνία υπό την οποία παρατηρείται και οφείλεται σε παρουσία μικρών ποσοτήτων σιδήρου και τιτανίου. Συνήθως είναι από ανοικτό έως σκούρο γαλάζιο και μερικές φορές ιώδες. Πάντως, γνωστές ως ζαφείρια είναι και κάποιες άλλες ποικιλίες κορουνδίου με χρώμα καστανό, πράσινο, γκρίζο, πορτοκαλί, κίτρινο αλλά και άχρωμο.

 

 

 

 

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ

 

 

Το μαργαριτάρι είναι σκληρό υλικό το οποίο παράγεται από τους μαλακούς ιστούς ζωντανών μαλακίων με όστρακο. Όταν ένας κόκκος άμμου ή κάποιο παράσιτο, εισχωρήσει στο κοχύλι ενός στρειδιού, τότε το στρείδι ενοχλείται. Το όστρακο, αδυνατώντας να διώξει τον «εισβολέα», παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία  το μάργαρο γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όσο ο εισβολέας μένει εκεί, το όστρακο συνεχίζει να παράγει στρώματα αυτής της ουσίας, ώσπου μετά από κάποια χρόνια έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό μαργαριτάρι. Το ιδανικό μαργαριτάρι είναι στρογγυλό και απαλό, αν και μπορεί να έχει και άλλα σχήματα.

 

 

 

 

 

ΦΘΟΡΙΤΗΣ

 

 

Ο φθορίτης ή αργυροδάμας είναι ορυκτό και οφείλει το όνομά του στο συστατικό του φθόριο. Εμφανίζει ποικιλία χρωμάτων, συχνά σε ζώνες. Τυπικό χρώμα φθορισμού είναι το μπλε, εμφανίζει, όμως, φθορισμό σε κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, λευκό και πορφυρό. Η μεγάλη χρωματική τουποικιλία έχει ως συνέπεια να είναι από τα πλέον περιζήτητα από συλλέκτες ορυκτά, ενώ, λόγω της ποικιλοχρωμίας του και της εμφάνισης ζωνώδους χρωματισμού, χρησιμοποιείται και ως ημιπολύτιμος λίθος, παρά την χαμηλή του σκληρότητα. Απαντάται σε πολλά σημεία του πλανήτη.

 

 

 

 

ΡΟΔΟΝΙΤΗΣ

 

 

Οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη ρόδον (τριαντάφυλλο) λόγω του ρόδινου χρώματός του. Λόγω της σχετικά μεγάλης σκληρότητάς του, της διαφάνειας και των όμορφων αποχρώσεων του ερυθρού που παρουσιάζει έχει συχνά χρησιμοποιηθεί στην κοσμηματοποιία. Οι διαφανείς ευμεγέθεις κρύσταλλοί του γίνονται επίσης αντικείμενο συλλογής από συλλέκτες ορυκτών.

 

 

 

 

 

 

ΖΙΡΚΟΝ

 

 

Οφείλει το όνομά του στην αραβική λέξη zirgun = χρυσαφί χρώμα. Αν και είναι ευρύτατα διαδεδομένο, ως συνοδό ευρέως απαντώντων πετρωμάτων, οι καλοσχηματισμένοι κρύσταλλοι είναι σπάνιοι. Η άχρωμη παραλλαγή του μοιάζει πολύ με το διαμάντι, με το οποίο συχνά συγχέεται, ξεχωρίζοντας μόνον από τη σκληρότητά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΖΟΥΡΙΤΗΣ